Choď na obsah Choď na menu
 


List o Slovenskom raji - Coburgove chaty

18. 8. 2013

 

Znalci Slovenského raja pomohli.

 

       Napriek tomu, že ostatnú dobu na svoje stránky toho veľa nepridávam, návštevnosť je pomerne slušná v priemere okolo 4.000 návštev mesačne.  Aj sa čudujem, že kto vlastne na tieto stránky chodí. Neraz sa mi stane, že osobnou emailovou poštou dostanem zaujímavý list, na ktorý odpovedám osobne. Tento ma však zaujal natoľko, že s láskavým dovolením Alexandra Dunaja ho zverejňujem a osobne by ma tiež zaujímalo, či nemá niekto fotku chaty pod Lipovcom, nad Malým Sokolom. Záver listu, čo sa týka Stratenskej brány je nám známy, píše o tom pán Horváth na týchto stránkach. Stratenskú bránu vyhodili do povetria miestni partizáni. Taktiež nič   neviem o  histórii Červeného zrubu. Tak sa teda začítajme do listu pána Dunaja.

 V Košiciach 18.8.2013,  Rudolf Pellionis

  filip-coburg.jpg

 

 Coburg pri chate na Pustom Poli

Vďaka Ing. M. Rozložníkovi sa podario získať pôvodnú fotku Coburgovej chaty, ktorá bola nad Malým Sokolom, pod   Lipovcom a túto spoznal aj pán Alexander Dunaj, ktorý zaslal aj fotku tejto chaty, keď už bola v Stratenej, ako aj jej znovu postavenú repliku, ale nemáme zatiaľ súhlas terajšieho majiteľa na zverejnenie týchto fotiek . Z uvedeného dôvodu pripájam iba fotku od pána Ing.  M. Rozložníka, ktorá je podľa mňa nesmierne vzácna. Pokochajte sa pohľadom na tento  skvost, ktorý v Slovenskom raji chýba. V jednej korešpondencii Igor Gecelovský uviedol, že si nevieme vážiť stavby minulosti, ako napríklad v Čechách, kde podobné stavby sú atraktívne zrenovované a dokonca prosperujú.  A teraz už tá sľúbená chata.   6.9.2013.

 

chata-pod-lipovcom.jpg

                                       Pôvodná chata Coburga nad Malým Sokolom pod Lipovcom

 

"Dobrý deň pán Pellionis. Pri surfovaní na nete som úplne náhodou natrafil na Vašu stránku o Dobšinej. Je to paráda! Považujem za veľmi potrebnú a prospešnú prácu, ktorú robíte. Staršie generácie ,medzi ktorých sa rátam už aj ja (mám 60),sa pominú a myslím, že v histórii kraja ostane diera. Dnes mladí veľmi málo čítajú knihy a na nete tieto vedomosti nenájdu. Ja som rodený novovešťan a tak logicky inklinujem k Spišu. U nás niečo podobné ako robíte Vy, robí Ján Petrík. Tiež je taký bard a lokálpatriot. Napísal už niekoľko publikácií o mladšej histórii Spiša a Slovenského Raja. Mám veľmi rád tunajšiu prírodu a túlam sa po týchto lesoch už od mladosti. Nie som ani zďaleka tak fundovaný v oblasti tunajšej histórie, ale za tie roky sa predsa niečo na mňa "nalepilo". Pri potulkách sa venujem skôr fotografovaniu prírody. Hlavne kvety a hmyz.

 

     A teraz prečo som sa odhodlal napísať. Samozrejme ,chcel som vysloviť uznanie nad tým čo robíte, ale zároveň Vás i poprosiť. V 70-tych rokoch som ešte ako chlapec často krát prechádzal miestami, ktoré sú už dlho v Slovenskom Raji uzavreté. Dalo sa prechádzať Malý Sokol, Srnčie Skaly, Gačovskú skalu, Matku Božiu a iné. Na mieste, kde sa vyšlo z Malého Sokola, na lúke pod Lipovcom, stála Coburgova lovecká chata. Ako chlapec som o jej histórii nemal ani potuchy a popravde ma to vtedy ani veľmi nezaujímalo. Ale človek mení pohľad na svet a ja som sa postupne o nej dozvedel viac. Ako som písal, dal ju postaviť Coburg a pozýval tam na poľovačky návštevy. Traduje sa, že tam chodil s bulharským cárom, ktorý bol s ním nejako príbuzensky spojený. Tá chata bola krásna, mala drevenú vyrezávanú verandu po celej šírke a mne pripomínala domy z "divokého západu". Vždy, keď sme prechádzali okolo, tak sme na tej verande zajedli, alebo sa schovali pred búrkou. Po vojenčine som ju tam už nenašiel. Postupne rokmi som sa dozvedel, že ju rozobrali a preniesli do Stratenej. Neviem, či ju na  niečo využívali, ale jednej noci úplne zhorela.

Veľmi rád by som mal fotografiu tej chaty, aspoň ako spomienku na tie časy. Neviem ju nikde nájsť a nemá ju ani p. Petrík.

     Ešte by som sa chcel spýtať ,či neviete niečo viac o histórii tzv. Červeného zrubu. On ešte stojí, pokiaľ viem. Chystám sa tam ešte toho roku pozrieť. Neviem ,či Vám niečo hovorí ten názov, ale ide o dosť "zašitý" zrub pod Vrábľovou. Dá sa dostať i z Malého Zajfu, napríklad cestou, kde niekedy viedla modrá značka. Dočítal som sa, že sa tam počas vojny ukrývali židia. Môže to mať celkom zaujímavú minulosť.

 

p1150709-zidovska-chyzka-alias-cerveny-zrub.jpg

  Pán Alexander Dunaj predsa len tú Židovskú chyžku - Červený zrub  našiel. Pridávam jeho fotografiu a bol by som veľmi rád, keby niekto mohol o histórii tohto zrubu napísať viac. Pamätám sa na tento zrub z detstva, ale o histórii tohto zrubu nič neviem. Boli by sme čitateľom veľmi vďační za aký koľvek príspevok ku tomuto tématu. 

 

ešte jedna vec z "Vášho revíru". Ide o skalnú bránu v Stratenskom kaňone. Na nete sa dajú nájsť dve rozličné teórie. Jedna tvrdí že ju odpálili pri ústupe Nemci a druhá, že ju zničili Rusi, aby zabránili wehrmachtu v ústupe. Chcel by som poznať Váš názor.

Napísal som toho veľa. Obávam sa, že toľko čítania Vás môže obťažovať.

s pozdravom Alexander Dunaj

Spišská Nová Ves " 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Červený zrub

(Dudo, 2. 2. 2023 17:49)

Ahoj. Áno Coburgov zrub rozobrali po páde socializmu a postavili v Stratenej nad starým obchodom. Potom vyhorel.
Na červený zrub som začal chodiť asi od r. 1976 kedy bol ešte v dobrom stave. Bolo tam ešte posteľné prádlo, povlečenie. Piecka bola ale poškodená, tú sme niekedy v 1979 vymenili za petrinku a neskôr sme doniesli rúry a vymenili celý komín. Chystali sme sa vymeniť poškodené šindle ale osada sa rozsypala začali svadby rodiny a koniec slobodného trampovania. Doma mám aj akýsi denník ktorý sa tam písal do zošitu. Zrub stojí nad tkz. Tokolyho lúkou. Často som tam chodieval a aj na zrub Tri podkovy ktorý stál v lese nad Veľkým Sokoľom a prístup bol z Vyšnej rovni pri zrube vyvieral prameň a po asi 1 km padal vodopádikom do rokliny. Nádherny zrub z 2 www. Tam sme opravovali pec, komín a okná , ale v r 1981 tam lesáci začali robiť ťažbu a zrub traktorom zhodili.
Nádherné nslobodné časy v osadnej kronike mám z týchto miest fotky.
V r 1981 som 21. 1 bol na Červenom zrube urobili sme si výlet dolu Rothovou roklinou a Veľkým sokoľom a hore Malým práve na Lipovec kde bolo vyše 1,5 m snehu. Na zrub som došiel po polnoci a mal omrznuté nohy, kedy mi hrozila amputácia ľavej nohy. Našťastie to dopadlo dobre.

Re: Červený zrub

(Eva Šmelková, 3. 2. 2023 11:11)

Ďakujeme za cenné spomienky.

Červený zrub

(Kraki, 26. 3. 2015 19:54)

Červený zrub alias Krvák ešte stojí. Zatiaľ. Už je mimo turistickej značky, tak ho vedia nájsť len pamätníci a tí, ktorí sme doslova zablúdia.
Niečo o zrube z menej dávnych dôb je popísané na stránke www.estefan.sk stačí vyhľadať slovo Krvák
O histórii Krváku alias Červeného zrubu písal Tik v Severke číslo 1/2008 na strane 16. Jedná sa o trampský občasník pre všetky túlavé duše

Re: Červený zrub

(Dudo, 2. 2. 2023 17:55)

Nie krvák nebol Červený zrub. Krvavým mlyn sa volal veľký senník na ceste z Malého Zajfu na Vyšnú roveň po ľavej strane. Meno dostal potom čo si tam ťažko sekerou poranil ruku asi nejaký lesný robotník. Niekoľkokrát som tam prespal, bol to obrovský zrub a koncom 70 -tych rokov aj v dobrom stave, vedľa tiekol potok, takže bola po ruke aj voda.

Kniha: Osobný Jágra cára Ferdinanda Coburga

(Jano valent, 19. 8. 2013 6:42)

Kniha od spisovateľa Ferdinad Bevilaqua. Venovaná pamitke pána Vojtecha Kováča

Re: Kniha: Osobný Jágra cára Ferdinanda Coburga

(Peter Stillhammer, 28. 2. 2017 17:29)

Pán Valent, dajte mi prosím na Vás kontakt na moju e-mailovú adresu : peterstillhammer@gmail.com alebo na č.t.: 0940 181247

Vopred ďakujem

Lipovec

(Gabriel Kunhalmi, 28. 7. 2016 3:05)

Ja som chodil do školy v stratenej v r. 1947 -48 a otom som tam chodil na prázdniny, na páce pri sene a v lese. Vedúcim polesia v stratenej bol môj krstný otec Rudolf Červenka a na Lipovec som chodil na sená, alebo na výlety. Bola to parádne vybavená chata - strieborný príbor, taniere maľované atd. Žiaľ Benderovci sa do nej vlámali a poškodili vnútro i vybavenie. Bola na krásnom mieste, neďaleko bol výhľad na Slovenský Raj a V. Tatry. Možno nájdem nejakú fotku a pošlem. Neviem či je to pravda, ale vraj chatu pemiestnili do Stratenej nad penzion Šafrán.

Cerveny zrub

(Erik, 21. 2. 2016 21:52)

Ja som tam bol naposledny asi v roku 2014. Vtedy este stal, aj ked uz len silou vole :-) Historiu zrubu nepoznam, snad len to co si tu napisal. Jedna historka je o zidoch a druha o tom ze zrub vlastnil nejaky zubar z dobsinej. Uz si nepamatam. Chodil som tam ked som mal 15-18 rokov a to uz od vtedy preslo par rokov. V kazdom pripade, tento rok tam musim ist pozriet.

Re: Cerveny zrub

(DAdy, 22. 2. 2016 9:36)

Ako pisal dole Kraki, o historii Cerveneho zrubu sme pisali v Severke c. 1/2008, k dispozicii na stiahnutie www.severka.nfo.sk, pripadne na poziadanie preposlem - vid kontakty tamtiez.
V pripade nejakych novych a zaujimavych informacii bude rad za preposlanie na email TZ Severka.

Re: Re: Cerveny zrub

(mohadive, 4. 6. 2016 20:18)

chystam sa tam o 3 tyzdne s detmi, tak poslem par fotiek do severky :-) dufam ze este stoji :-)

židovská chyžka

(Monty, 18. 8. 2013 12:48)

Pod Vráblovou neďaleko Vyšnej Rovni sa nachádza lokalita židovská chyžka,kde je ešte pozostatok zrubu,počas vojny sa v ňom ukrývali židia a vraj tam ostalo aj schované aj zlato.Coburgová chata na Lipovci bola rozobratá a naozaj znovu zložená v Stratenej,potom vyhorela,stala neďaleko vlakovej stanice,jej skoro kopia ešte stoji za penzionom Borovica.na Lipovci ostali len pozostatky základou a pece.

Re: židovská chyžka

(Vladimir Novotny, 19. 4. 2015 19:48)

Chata gr.Coburga nikdy nebola postavena pri stanici!!!
Stoji na mieste byvalej fabriky na tavenie zeleznej rudy, na zaciatku Stratenej. Da sa k nej dostat po starej ceste poza penzion Safran, respektive od autobusovej zastavky smerom na "Brežek "

Vďaka za prínosné komentáre.

(R.Pellionis , 19. 8. 2013 13:17)

Igor a Monty, veľmi ma prekvapilo, že existuje replika tejto chaty. Do Dobšinej sa tak skoro nechystám, ale určite ju cvaknem. Do tej doby by som uvítal, keby mi niekto poslal fotku buď pôvodnej chaty, či už pri stanici v Stratenej, alebo pod Lipovcom, prípadnej jej repliku. Pošlite to na môj email : rpellionis@iol.sk

Jano Valent, asi to bude veľmi zaujímavé čítanie, tá kniha čo spomínaš.

Re: Vďaka za prínosné komentáre.

(Marek PK, 19. 1. 2015 16:13)

Chcel by som opraviť niektoré malé nepresnosti! Táto chata nikdy nebola postavené pri stanici!!!! Na Lipovci bola rozobraná, následne prevezená do Stratenej, kde bola postavená. Pri nešťastnej nehode počas dokončovania strechy chata zhorela do tla! Z pôvodnej chaty ostalo pár trámov (niektoré sú využité na malú búdu, ktorá sa nachádza za "replikou"). Presne na tom istom mieste je postavená nová chata, tento raz už murovaná a z vonkajšej strany obložená drevom! Nachádza sa nad penziónmi Borovica a Šafran. Je 3 izbová, s kuchyňou a kúpeľňou + WC.

Veľmi pekný článok

(Jano Valent, 18. 8. 2013 21:52)

O tejto histórii počujem prvý krát. Zaujala ma však preto, lebo od p. Kovalčíka, mám knižku: " Osobný jáger", neviem presný názov, pohľadám ju. Osobný jáger pána Coburga na sklonku jeho života bol pán Kováč, pochádzal zo Zakarpatskej Ukrajiny. Veľmi pekná kniha. tento článok mi pripomenul aby som sa k nej vrátil a znovu si ju prečítal. Pozdravujem všetkých, ktorých zaujíma história horného Gemera. Jano Valent

Zrub z Lipovca

(Igor, 18. 8. 2013 19:05)

Ano.Zrub bol rozobrany a znovu postaveny v Stratenej.Po case zhorel,ale novy majitel,(vraj) podla fotografii,ktore vlastnil,dal postavit repliku.
Zrub sa nachadza nad penzionom Safran (v pravo nad statnou cestou v smere na Poprad)