Choď na obsah Choď na menu
 


2. 10. 2011

                        Sútok Hnilca v hornom povodí

 

      Nie je tomu tak dávno, keď som na týchto stránkach  uverejnil článok „ Pramene Hnilca.“.  Na konci uvedeného článku je konštatované, že ten „pravý“ Hnilec pramení v Hnileckej mulde, takmer na vrchole Kráľovej holi a steká dole Zadnou dolinou na Pusté Pole. Je celkom zrejmé, že táto časť Hnilca je o niečo dlhšia , ako tá časť vodného toku, ktorý priteká od Besníka , neďaleko od Zbojníckeho potoka, ktorý prítok miestni nazývajú taktiež Hnilec a určite čo sa týka mohutnosti prítoku práve tento sa mi zdal byť o čosi väčší ako ten Hnilec, čo priteká na Pusté Pole zo Zadnej doliny.

 

     Keďže vo všeobecnosti definícia rieky je nasledovná :  Rieka je väčší (prirodzený) vodný tok, ktorý prúdi v jednom smere, a ktorý vypĺňa najspodnejšiu časť doliny (koryto alebo riečište). „Väčší“ obyčajne znamená väčšiu dĺžku, rozlohu povodia alebo prietok.

 

     Bol som teda hrozne zvedavý na sútok týchto dvoch Hnilcov, ktorý je ten zdatnejší, ktorý je väčší, teda ktorý by mal právom niesť meno Hnilca ? Ten zo zadnej doliny ktorý pramení vyššie? Alebo ten mohutnejší od Besníka taktiež prameniaci z úbočia Kráľovej hole a prakticky tiež v Hnileckej mulde, ale nižšie ? Pozerajúc  do máp, ale najmä na internete do Goggle Earth, ako som tušil, tieto sútoky sa stretávajú na Pustom Poli.

 

     Úplne presne, je to poniže železničnej stanice Vernár, takmer naproti Horskému hotelu Pusté Pole  a nad križovatkou rázcestia ciest,  smerov na Poprad, Brezno, Rožňava.

 

      Manželku som zanechal spolu s Evkou Šmelkovou pri Horskom hoteli Pusté Pole, ktoré si urobili údajne peknú prechádzku  na Pustom Poli a ja som sa vybral ku sútoku. Nuž na prvý pohľad hrôza! Priblížil som sa ku húštine z jelšiny a na viac podložie bolo z mokrade zarastenej mohutnými lopúchmi, ktoré mne siahali po plecia. Zvedavosť však bola veľká a tak som pomaly rozrážal lopúchy a hľadal pomedzi stromy a popadané konáre tú najvhodnejšiu cestu. Bola to doslova džungľa a miestami som rozmýšľal, že sa predsa len vrátim späť. Prechádzal som okolo zurčiaceho Hnilca zo Zadnej doliny a keďže z náprotivnej strany sa mi črtal ďalší takmer nepreniknuteľný svah porastený ihličnanmi, tušil som, že som už blízko sútokov. Unavený ale šťastný som zrazu zazrel nasledovný sútok .

 

 Obrázok

 

              Z ľavej strany priteká Hnilec zo Zadnej doliny  

 

     Ako možno vidíte zo samotného obrázku, predsa len ten od Besníka pritekajúci Hnilec je očividne väčší. Ďalšie snímky máte možnosť porovnať na nasledovných  obrázkoch, pokiaľ si kliknete na týchto odkazoch:     http://www.panoramio.com/photo/59227722

 

               http://www.panoramio.com/photo/59227744    http://www.panoramio.com/photo/59227770

 

      Je to zaujímavé miesto a je škoda že k tomuto sútoku je taký zlý prístup. Ale kto má odhodlanie a záujem predsa sa tam po určitých ťažkostiach dostane. Pre mňa to malo v podstate iba ten význam, že som môj obľúbený Hnilec zasa o niečo bližšie spoznal a je mi jedno či sú Hnilce naozaj dva, alebo to bude iba jeden. Od Pustého Poľa je však zaručene ten krásny jeden, pretekajúcim rajom, v našom prípade tečúci teda Slovenským rajom.

 

 

 

V Košiciach 2.10.2011 , Rudolf Pellionis   

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re : Hnilec a pravda o ňom

(Rudolf Pellionis , 19. 12. 2011 10:42)

Pekný deň aj Vám pán Ľuboš Cibula. Veľmi ma potešil a zaujal Váš príspevok a do istej miery aj prekvapil. Čítal som kdesi správu od speleológov, že títo mali objaviť jaskyňu práve v hornom povodí Hnilca, pravdepodobne sa jedná o systém ponoru, ktorý práve Vy spomínate. Takže mne z toho vyplýva, že Hnilec je zložito poprepájaný navyše aj v podzemí. Najviac ma teší to, že môj predošlý článok " Pramene Hnilca" má v podstate pravdu a že som u toho pravého prameňa, keď sa to tak dá nazvať, predsa len bol. Veľmi pekne Vám ďakujem za objasňujúci príspevok.

Hnilec doplnenie

(luboš cibula, 18. 12. 2011 16:47)

... podrobnejší veľmi odborný opis je v knihe Kras Slovenského raja od L.Novotného a J. Tulisa.
Je tam aj mapka situácie toku Hnilca.

Hnilec a pravda o ňom

(luboš cibula, 18. 12. 2011 16:44)

Pekný deň,

Vašu záhadu, ktorú opisujete správne objasnili kolegovia so speleoklubu Slovenský raj v minulých rokoch. Výsledok je prekvapujúci ale dokazuje prečo miestny nazývajú Hnilec tok, ktorý priteká od Zbojníckej doliny.
Správne Vám vŕtalo hlavou, ktorý z uvedených tokov je Hnilec. Aj mňa to dávnejšie zaujímalo, kedže na rôznych mapách sa vyskytoval Hnilec v Zadnej doline alebo v Zbojníckej doline. Oba toky, ktoré tam tečú pramenia pod Kráľovou hoľou. Ten od Zbojníckej doliny je väčší šírkou ale to nie je až tak podstatné pri určovaní kde pramení väčší tok, čiže mohutnejšia rieka(Hnilec). To zaujímalo aj členov Speleoklubu Sl. raj.
Preto podla prvého prieskumníka D. Kubínyho skúmali tok riečky Hnilec , ktorý je uvádzaný a bol uvádzaný pramenišťom v mulde pod Kráľovou hoľou, kde potom steká popod Martalúzku až k Pustému poľu.
Podľa opisu D. Kubínyho našli v nadmor. výške cca 1175 ponor Hnilca a farbiacimi pokusmi dokázali pravdivosť úvah o tom že tok Hnilec prechádza v podzemí do susediacej Zbojníckej doliny kde vyviera vo výške 1000m.n.m. (lokalita starý hostinec). Potom pokračuje dolinou až ku štátnej ceste a vlieva sa do "nepravého Hnilca".

Re: Rudi bádateľ

(Rudolf Pellionis, 3. 10. 2011 11:24)

Ahoj Alan, ďakujem Ti za nahliadnutie a milý komentárik. Ten azbest sa už nenafetuješ ako sme vdychovali za detstva :-) Celkom určite pamätáš na to otrasné prášenie továrne, najmä keď fúkal severný vietor. Sneh v Dobšinej nebol biely, ale sivý. Vtedy to bol ozaj hnus. Všetko zlé je na niečo dobré. Ubudla síce práca zrušením Azbestovej bane, ale luft je čistejší. Na druhej strane to ale aj tak dosť v Dobšinej stmavlo. Možno aj za to, že už nie je azbest :-)

Rudi bádateľ

(Alan, 2. 10. 2011 19:22)

Ahoj, Rudi, vďaka Ti za pekné bádanie! Moje telesné odlúčenie od rodného kraja spôsobilo duševné priblíženie - ak môžem takto pekne nazvať túžbu :-). Chodím na Tvoju-našu stránku ešte častejšie a dychtím po nových článkoch. Určite nie som sám. O týždeň pôjdem na Gemer a chcem zájsť napiť sa dobrej Zimnej vody a nadýchať sa azbestu - mám deficit :-). Serpentinis z chryzolitovými žilkami som si nanosil sem na západ, ale Zimnej vody tu nemám.
Rudi vďaka za článok! Bádaj ďalej. Mňa dráždi onen kameň s nápisom pri chate Šaman nad Rejdovou :-).