Choď na obsah Choď na menu
 


"Dobšinčan" - Šimon JEX

28. 5. 2016

Banský inžinier

jex.jpeg

Narodil sa 26. júla 1863 v Dobšinej, kde tradičným zamestnaním obyvateľstva bolo baníctvo a odvetvia s tým súvisiace. To asi ovplyvnilo i jeho životné povolanie, keď sa prihlásil na štúdium na Baníckej akadémii v Banskej Štiavnici. Štúdium ukončil v roku 1888. Zamestnal sa najprv v Petrosani pri Brašove (dnešné Rumunsko), a to v banskej a hutnej spoločnosti. Neskôr prešiel do Dolnej Tuzle (dnešná Bosna - Hercegovina) a potom do Kozane – (dnešné Grécko - záp. Macedónsko). V roku 1893 sa zamestnal na Generálnom riaditeľstve kamennouhoľných baní Uhorska v meste Tatabánya – dnešné Maďarsko (MÁK Rt. tatabányai bányaüzemének igazgatója).

Svojimi odbornými vedomosťami a riadiacimi schopnosťami sa vypracoval na miesto riaditeľa tejto účastinnej spoločnosti. Túto funkciu zastával od roku 1907 až do svojho nečakaného úmrtia v roku 1915, keď mal len 53 rokov. Je pravdepodobné, že on sám si želal byť pochovaný vo svojom rodisku, čo jeho najbližší i splnili. Je pochovaný na cintoríne (pôvodne len evanjelickom) v Dobšinej.

Bol jedným z pilierov rozvoja a ťažby uhlia v Maďarsku. Zaslúžil sa o vybudovanie a modernizáciu uhoľných baní v blízkosti Tatabánye (Oroszlány, Pusztava, Bokod), ale tiež v meste Komló, v blízkosti mesta Pécs, v južnom Maďarsku, kde bol riaditeľom do roku 1893. Ťažba čierneho uhlia z obdobia karbónu sa tu robila pomocou šácht z podzemia, z najväčšej hĺbky v strednej Európe.

Na jeho pohrebe sa zúčastnili zástupcovia všetkých dôležitých štátnych inštitúcií a spolupracujúcich spoločností v Uhorsku. Bol veľmi obľúbený i u osadenstva baní, pre svoj prístup k práci a k vytváraniu pracovných podmienok. Ťažko znášali jeho úmrtie.

Dokladom toho je aj približne 40 členná návšteva občanov mesta Komló, dňa 22. mája 2016, keď prišli (101 rokov po jeho smrti) občania tohto mesta vzdať mu úctu k jeho hrobu v Dobšinej. Jeho zásluhy pripomenuli prednesením prejavu a položením venca a živých kvetov na jeho hrob. Na záver mu zaspievali banícku hymnu, rovnakú, ako spievame pri baníckych sviatkoch aj v Dobšinej. Návšteva svedčí o tom, že Simon Jex bol významnou osobnosťou, ktorá reprezentovala naše banícke mesto ďaleko od svojho rodiska.

Česť jeho pamiatke!

Jó Szerencsét - Zdar Boh - Glück Auf

v Dobšinej 22. máj 2016

Spracoval: Ondrej Rozložník

jex2.jpeg

Slávnostný príhovor

jex4.jpeg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Dobšinčan - Šimon Jex

(Ondrej Rozložník, 2. 6. 2016 11:46)

O záchrane kovového pomníka na hrobe Šimona Jexa som sa dozvedel až teraz. Veľmi sa ospravedlňujeme Vilovi Liptákovi - reštaurátorovi z Dobšinej, ktorý pomník zachránil. Tento už ležal na zemi a neznámi vandali už z neho začali odpiľovať kusy železa. Vilo ho obnovil a postavil svojpomocne na pôvodné miesto. Urobil to už na viacerých starých hroboch významných osobností Dobšinej. Patrí mu za to vďaka a uznanie.
Vďaka Vilo.
Ondrej

Dobšinčan - Šimon Jex

(Ondrej Rozložník, 28. 5. 2016 18:55)

V autorstve článku o Simonovi Jexovi sa vyskytla chyba.
Autormi článku sú i Ing. Eva Šmelková a Anna Macková.
Ospravedlňte to prosím
Ondrej Rozložník

Re: Dobšinčan - Šimon Jex

(Eva Šmelková, 28. 5. 2016 19:31)

Áno i my s Ankou sme boli účastníčkami tohto dojímavého podujatia, ale článok napísal pán Rozložník a fotografie sú tiež od neho :) :) :)

Re: Re: Dobšinčan - Šimon Jex

(O. Rozložník, 28. 5. 2016 20:34)

Menované neboli len účastníkmi podujatia. Stretnutie s občanmi Komló zorganizovala v Dobšinej E. Šmelková, pani Macková prekladala do MJ atď.
Takže zásluhu na tom podujatí máme všetci traja nielen ja a takto je potrebne i článok - informáciu o tom vnímať.
O. Rozložník