Choď na obsah Choď na menu
 


Neznáme fotografie Dobšinej

24. 12. 2016

Pred časom, keď sme uverejnili na týchto stránkach fotografie z albumu Jána Sztehla, ozval sa nám z Budapešti pán Schermann Ákos s ponukou, že uňho sú fotografie významných dobšinčanov. Stretnutie s pánom Schermannom sa uskutočnilo až toto leto, keď prišiel na návštevu do Dobšinej. Z maďarčiny nám tlmočila pani Éva Fritz Beke z Komárna, takže sme si navzájom odovzadali mnoho poznatkov. U pána Schermanna sú fotografie z Dobšinej a okolia z pozostalosti po jeho otcovi dr. Schermanovi Szilárdovi, tiež fotografie od Jána Sztehla a najväčším prekvapením bol súbor fotografií z roku okolo 1900 od dobšinského rodáka Rátha Arnolda Lajosa. Je to súbor 21 fotografií zo samotného mesta i okolia. Tieto zábery boli predlohou i pre známe tušové kresby od Fábryho. Uvažujeme z nich urobiť na Turice výstavu, kde prezentujeme fotografie od všetkých troch fotografov - Rátha, Sztehla aj Schermanna. Doteraz nepoznané zábery budú pre mnohých prekvapením, ktoré nechceme pokaziť tým, že ich vopred zverejníme. Preto tu teraz prikladáme na ukážku len dve fotografie. 

untitled-scanned-15.jpg 

untitled-scanned-09.jpg

Kto bol Ráth Arnold Lajos? Narodil sa v Dobšinej 27. apríla 1849. V rokoch 1867-1870 študoval v Prešove na teologickej evanjelickej univerzite. Po jej ukončení bol oprávnený na kňažstvo i učiteľstvo. Po škole dva roky pôsobil ako učiteľ v rodine grófa Emanuela Andrássyho, väčšinu času strávil s rodinou v Ženeve. V roku 1873 nastúpil na Technickú univerzitu do Budapešti, kde študoval matematiku a fyziku. Posledný rok robil asistenta na Katedre experimentálnej fyziky.  Učil tiež na evanjelickom gymnáziu v Budapešti. V roku 1889 pripravil podrobný plán pre výučbu matematiky na gymnáziách. Bol knihovníkom Kráľovskej prírodovedeckej spoločnosti. Zomrel v roku 1921 v Budapešti.

rath-haz-1960a.jpg

Dom, v ktorom žila Ráthova rodina a možno sa tu aj Ráth narodil

03a.jpg

Ráthove sestry Laura a Justína na dvore tohto domu

20161221_135527.resized.jpgDnešná podoba domu, ktorý stojí na Hlavnej ulici

Dúfame, že sa všetko podarí a výstavu do Turíc pripravíme. Pre tých, ktorí nebudú vedieť do Dobšinej prísť, fotografie potom zverejníme aj na týchto stránkach.

V Dobšinej 24.12.2016

Eva Šmelková s poďakovaním Schermannovi Ǎkosovi.

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

túžim vidieť

(Alan, 30. 12. 2016 18:52)

Ahoj, Evička, túžim vidieť tie fotografie. Mám ale prosbu. Ak mi život nedožičí byť práve na výstave na Turice, dáte ich potom sem na oči verejnosti? Predsa je viac tých, čo to chcú vidieť a nemôžu prísť na Turice. Práve vtedy totiž asi budem v zahraničí. Bolo by nespravodlivé vystaviť ich len očitým svedkom :-).
Pozdravujem Ťa, Evička, želám všetko dobré, mnoho zdravíčka a šťastíčka aj čitateľom tohoto krásneho portálu. Rudka som pozdravil zvlášť :-).

Re: túžim vidieť

(Eva, 1. 1. 2017 18:41)

Samozrejme, že ich potom zverejníme :) Aj ja želám všetkým všetko najlepšie do nového roka.

Teším sa.

(Karol Kasanický, 24. 12. 2016 20:11)

Skutočne sa teším na tie zábery. Tie ukážkové sú aj technicky výborné.

Teším sa na fotografie vopred.

(Rudolf Pellionis , 24. 12. 2016 14:04)

Veľmi pekne ďakujem Ing. arch. Evke Šmelkovej za uvedený článok, ale hlavne za to, že som už mal možnosť pozrieť fotografie vopred. Je to skvost a snáď sa mi podarí prísť aj nejako na Túrične sviatky a pozrieť výstavu.