Choď na obsah Choď na menu
 


15. 1. 2008

  

                    DOBŠINSKÁ ĽUDOVÁ ZÁHRADA

   

Obrázok

                  Na fotografii je v pozadí Strieborná a pod ňou vlastne ľudová záhrada.  

       V povedomí mnohých dobšinčanov je určite aj pojem " ľudová záhrada". Keďže som už prežil nejaký ten rôčik, rád by som pripomenul obdobia keď Dobšinská ľudová záhrada mala svoj osobitný význam v živote dobšinčanov  asi tak v 50-tych rokoch 20. storočia a mnoho desaťročí pred tým.

      Pre neznalých iba pripomínam, že ľudová záhrada v Dobšinej sa nachádza v údolí smerom na Zimnú vodu rsp. smerom na Čuntavu, pri Hámri, asi tak  5 km  od  horného konca mesta Dobšiná. Na obrázku celkom v pravo dole tá lúčka, tam vlastne začína viac v pravo ľudová záhrada.  

Pohľad z úbočia Vincovky na Ramžu a Špitzenhíbel ( Končistá)

      V mojom detstve, teda v oných spomínaných 50-tych rokoch minulého storočia, bola ľudová záhrada vlastne udržiavaný park s mnohými aj zvláštnymi rastlinami, ktoré bežne v prírode nerastú. Okrem toho že tam bolo množstvo lavičiek  na posedenie, bolo tam aj niekoľko budov, slúžiacich pre  zábavu dobšinčanov. V prvom rade je potrebné spomenúť murovanú tanečnú halu v spodnej časti záhrady, ktorá sa nachádzala blízko umelého malého jazierka s ostrovčekom uprostred, kde sa bolo možné aj člnkovať. V tejto murovanej, tanečnej hale  prevažne hrávala dychovka ku tancu. Okolo budovy boli pevné drevené stoly  s lavičkami, kde bolo možné  posedieť , popiť, pojesť, proste pohovoriť a zabaviť sa.

      Nad murovanou tanečnou halou, boli na hornej terase ešte  dva tanečné parkety , ale to boli drevené vyrezávanej konštrukcie. V týchto miestach  hrávali cigánske  rsp. iné ľudové kapely. Boli tam aj murované pivnice, kde sa udržiavalo chladné pivo a množstvo rôznych altánkov s pohostením rôzneho druhu.  Všade okolo boli lavičky  stoly , udržiavané ohniská na prípadné opekanie slaninky či klobások, proste príjemné posedenie v prírode.

       V takto pred tým udržiavanom parku sa usporiadavali majálesy, alebo juniálesy  ( ľudové zábavy s tancom ) , ktoré mávali ako deti, tak aj dospelí. Bolo zvykom, že v deň konania takýchto ľudových slávností, bolo v určitú hodinu zhromaždenie na námestí a spoločne za sprievodu hudobných kapiel sa išlo lesnou cestou  do ľudovej záhrady , najprv teda po terajšej Tureckej ulici, okolo bývalého kúpaliska a bývalého JRD ďalej lesnou cestou príjemného lesa zvaného Friedwald, až do samotnej ľudovej záhrady. Zábavy pre dospelých sa vera mnohokrát pretiahli až do ranných hodín a veru padlo tu veľa prvých bozkov a vzniklo veľa prvých lások. 

       Keď navštívim tieto miesta  v týchto časoch, pichne ma iba pri srdci, pretože po tejto  bývalej idylke, neostalo ani pamiatky. Vedľa ľudovej záhrady síce vyrástol pekný rekreačný komplex, ktorý by hádam mohol byť náznakom ku vráteniu sa bývalej slávy tejto ľudovej záhrady.

 

  Rudolf Pellionis dňa 13.2.2007   

P.S. Na českých stránkach som mal k ľudovej záhrade aj komentáre a tieto aj trocha vystihujú túto problematiku, preto si týmto dnešného dňa  t.j. 15.1.2008, dovolím pripojiť pôvodné komentáre k tomuto článku :

 

 

Vďaka tomu, že mám k dispozícii album Jána Stehla, nedalo mi, aby som práve tu neuverejnil jednu snímku od Jána Stehla ako si na starých dobšinčanov výzorovo aj ja pamätám :

 

 

 

 

Obrázok

 

Ludová záhrada (Dusan, 23. 09. 2007 09:10)

Je to naozaj skoda tej nasej zahrady,som obcan mladsej generacie no prostredie ake tam je je naozaj krasne,skoda len ze to tam vyzera tak ako vyzera.No nad tym sa musia zamysliet uz kompetentny lebo je to naozaj hanba ako tu vsetko zanika.´V najblizzsich rokoch to caka aj nas lyziarsku osadu z ktorej by mohlo byt vyborne stredisko samozrejme ako vzdy niesu peniaze. Nam neostava nic ine iba sa tomu prizerat aj nadalej.dakujem

Ludová záhrada (Rodolf Pellionis, 28. 07. 2007 14:15)

Karol,
fakt som na tú kolkáreň zabudol. Pamätám si ju ešte ako funkčnú, ani neviem v ktorom roku to bolo, keď tam hrávali takí vážni páni s fúziskami a keď som sa tam priblížil a tí páni na mňa pozreli, dostal som strach a ani neviem prečo som utiekol. Vtedy sa mne tí starí dobšiančani zdali ako obri. :-) 

 

Obrázok

 

 Ludova zahrada. (Karol Kasanicky, 27. 07. 2007 15:10)

Rudo,
mam presne rovnake pocity, este si zabudol, ze v tej hornej casti, kde sa potom capovalo pivo, bola niekedy kolkaren, i ked uz za mojich cias nefunkcna.

Reakcia - Škoda že už nie .... (R.Pellionis, 26. 06. 2007 17:50)

Neďaleko Dobšinej je jazierko pri Stratenej, dúfam že ľudovú záhradu nestihol obdobný osud ako sa popisuje na :

http://www.slovensky-raj.sk/?forum_reakcie&prispevok=56&eid=&PHPSESSID=68008fb78446aef30593e7dc254ccb78

Škoda že už nie je.... (Jaro, 26. 06. 2007 16:40)

Veľmi pekný článok. Jediné čo ma mrzí, je fakt, že ľudová záhrada chátra, že už sa takéto akcie nekonajú. Podľa Vašich slov to muselo byť niečo úžasné, neskutočné. Dnes je ľudová záhrada schátraná. Odkúpil ju nejaký pán do súkromného vlastníctva, takže už sa s tým nedá nič robiť. Chcel by som vidieť človeka, ktorý toto dovolil.

S pozdravom
Jaroslav Valent
o.z. Mladá Dobšiná

Dobšinská ľudová záhrada (Revajová, 24. 04. 2007 13:07)

Náhodou som natrafila na túto mne milú stránku, lebo tiež pochádzam z Dobšinej. Teším sa na Vaše ďalšie príspevky a fotky. Všetko dobré prajem

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Spomienky

(Anna Molentová-poštárka, 20. 10. 2014 21:52)

Aj keď bývam vel'a rokov v Čechách,Dobšinu mi zo srdca nikto nedostane.Spomienky na zábavy v l'udovej záhrade sú pre mňa nezapomenutělné.Bola som na treťom stretnutí Dobšinčanov a som za to vel'mi vďačná.Zdravím všetkých Dobšinčanov!!!

Bola to veľmi pekná súčasť dobšinskeho spoločenského života.

(Jano Valent, 10. 9. 2013 22:37)

Pamätám na časy, keď celé " mesto" smerovalo do Ľudovej záhrady, altánky, jazierko s loďkami, pivnicu s občerstvením. V 90-tich rokoch, bývaly námestník z Kova, mal doklady o prevodoch ľudovej záhrady a pri poslednom prevode, predaji Pionierskeho tábora, vraj nebolo využité predkupné právo mesta. Ale závod i PT v tej dobe patrili VSŽ Košice.

Re: Ľudová záhrada

(R. Pellionis , 25. 7. 2010 14:47)

Martin, nesmierne ma potešila táto správa. Rád by som však o tom chcel vedieť viac, teda čo sa tam opravuje, resp., čo sa tam plánuje urobiť a v akom rozsahu budú opravy. Bol by som rád, keby si o tom napísal niečo viac. Pozdravuje Rudo.

Ludova Záhrada

(Martin, 23. 7. 2010 17:48)

Ľudová záhrada sa pomaly opravuje ja tam akurát pracujem.

Re: Dobšinská ľudová záhrada

(R.Pelionis , 3. 1. 2009 10:56)

Janko asi sa už len musíme zmieriť s tým, že s nami odchádza určitá etapa a nahradí ju druhá. Tej dnešnej generácii bude zasa čosi blízke zo svojej mladosti čo intezívne prežijú, kde sa však už my svojim pohľadom nedostaneme.

Dobs'inska' l'udova' za'hrada

(slovinec, 2. 1. 2009 19:12)

Tento c'lanok vo mne vzbudil tiez' tros'ku nostalgie, ked som ako chlapec v 50-tich rokoch chodieval cez stary' z'elezny' most z Bratislavy do Petrz'a'lky do Lunaparku. Ako keby to iba vc'era bolo.
Poc'ul som, z'e uz' je tiez' nefunkc'ny', takz'e uz' ani stopy po n'om nezostalo, hoci spomienky nan' ma'm na'dherne' a nekonec'ne' hlboke', sta'le.
Doba za sebou niekedy zanecha'va aj take'to stopy...