Choď na obsah Choď na menu
 


26. 10. 2011

Ket sme stavali džomp

 

     Dakedy, jak maly hlapec, som byval v Bolzajfe pod Lackom v elektrarenskom byte. Ftedy sme ešči nerečovali spisovne po slovensky, jak nas učili f škole. Šicke sme rečovali po dopšinsky. Ket dafto rečoval spisovne, hnetka sme ho brali za namysleneho panka a nebolo s nim reči. Ale ja vam kcem rečovat o tym, jak sme stavali džomp, ked bulo teplo v lete a my sme se kceli kupat vo vlastnim džompe. Bo na prehrade bulo zakazano.

Ta znate kde bulo dakedy smetisko za Lackom? Ta tam, kde Filadelfi postavil o asi tricet roky dom. Ešči se pametam, jak tam bul taky kamenolom a fnim bul protiletecky bunker, aby se mali kde skryt lude. Keby dačo! Ešči dobre, že už dačo potym nebulo! Ja som tam jak maly hlapčisko najšol granat, aj fotoaparat z vojny. Taky maly, že špionažny. Otec mi medzi dverami taku jednu buhnul za toten objaf...ešči dneska me ščipe na papuli. Nech mu je zem lehka! Mojmu dobremu tatkovi! Ešči mal za to opletačky, ket išol s tym ku žandarom. Ket vidym, jak se dneska vyhovavaju deti, ta se čudujem, že som ešči tu! Ta tote deti neznaju nyč o tym, jak se hodi po starych banoch. Abo jak sme si robili na azbeste v haldoch bunkre!!! F totym azbeste, čo dneska je cela hysteria, že je karcinogenny. My zme to neznali, ta sme ani rakovinu nedostali! To len tak mimohodom.

No, ta tam v totej doline teče potok, taky maly, ani neznam, jak se vola. V lete ledva čurka, ale pre nas to bul naš potok. Dneska znam, že voda fnim nykdy nebula tepla, ale teplejšu sme nepoznali, ta bula dobra, jaka bula. Narubali sme konare z jelšoch a kladli sme do potoka. Na to kamene. Jake buli f potoku. A na to sme dali velke bonty briloch. Jáj, vy neznate, čo to DŽOMP. No, inde tomu rečovali hať. Neznate, čo to bonty? Ta nerečujte! Ta to take velke kluchty ... ale nebudem vas trapit, no – take velke kusy odkopanej travy aj s korenami...heeeej, dagde rečuju  temu aj drny. No a toto šicko sme prekladali dakelo razy, kym se voda zastavila. A ešči sme aj štangy pred toten mur nabili, aby se to neprevalilo, bo voda ma velky tlak. Prisambohu, aj meter sme zastavili. A tak sme se s velku radostu vyzlekli a drisly do tej vody. Jak kačky. Rodiče ani neznali, kde maju dety. Ket dachto bul hladny ta utekal domu, bo to nebulo daleko a donesol hleba zo šmalcom, abo, ked se dajake pekeraje, baterbuch, či grulikuhen pekol doma, ta sme šicke jedli. To bul život! A največu radost sme mali, ked sme se dokupali, ta sme prebili toten džomp a utekali z velkym krikom dolu Bolzajfom a kukali, jak velka voda šicko bere do potoka z elektrarni. To ste mali videt, ešči, jaka velka voda išla, kde pustili Kaplanku na elektrarne! Se pametam, jak jedna baba plakala pokrofce na nym a zobrala ju voda.

Dneska neznam, či by se dalo ešči take vystrajat, bo by se dafto pohoršoval, že černa stavba a ešči k tomu vodohospodarska a to bez povodnoveho planu!

A ked sme už pri lete, ta mi v ušoch ešči teraz klepkaju hlapi, čo klepkali kosy pred našim domom...a to bul zažitok, ket sme se vozili na zadku voza zo senom ...ešči teraz me ščipe v nose od totej peknej vone čerstveho sena....jáááj, ta dneska, kto by a pre keho kosil...

No, ta tak sme si zrobili džompy a tak sme vyrastali a fto to šitko prežil, ta se stal aj dospely, ale aj ten to nemal iste, že najhorše je za nym!

 

Alan Dolog  25.10.2011.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Alan dekujem ty pekne, za spomenky

(Rudolf Pellionis, 26. 10. 2011 13:21)

Alan, barz fajne se to čita. Tote džompy sme s kamaratami stavali vo Velkym Bolzajfe, za hydrocentralu, abo aj f Tešnarkoch. Dakedy aj v Malym Bolzajfe poniže Maxmilianky. Bulo to tak, ja aj Ty pišeš, aj ket dobre štypali ciganogy, ale aj tak fajne sme se pri tym vyšaleli.
Ahoj!!! Pozdravuje te Rudo.

Re: Alan dekujem ty pekne, za spomenky

(Dušan Maťašovský, 20. 1. 2022 14:42)

Ja si lem spmínam jak sme stavali džompy v kutku ,tam kde byvlal Kiršner bači - učil dychovku. Stavebný matroš bryla, skala ašicko možné. Červene glotky a hybaj ho do džompu aj s korytami. Ku večeru sme v dufarte, kde na tragaroch visela šungla sme se šunglali. Ten čo se dotknul riny bul frajer. Bulo nas velo detvakoch. Mali sme to fajne. A tote hry : krvave poleno, kvety, kralu kralu daj vojaka atd. Mame o čim rečovat aj deckom aj vnučetom.

Džomp

(Vasil , 3. 1. 2012 7:16)

Ta veru pravda stavali sme džompy aj na ulici SNP vtedy na hlavnej pod stolárstvom dakedy tam bula garáž VB ataky starý dom. aked sme toten džomp postavili bars velký tak zalavilo gáter a toen dom tak sme museli regulovat hladinu vody. My sme stavali džompy pre zábavu a dneskaj za toto vyšmaruju telo penezoch a vedecky na tom pracuju ako stavat hrádze vprírode.V novom roku velo zdravia a porozumenia.

Kupanie v džompe

(Mária, 11. 12. 2011 18:28)

Ta s džompami sme zažily srandy.Jeden, aj dost velky bul aj v Grindlu pod haldu,jek se chodylo na pozemok zo školy.Už sme buly dost velke defčeta,aj osmačky či deviatačky,a ja som se neznala bicyklovat.Ta raz som nabrala odvahu,kamaratky prisly s bicyklom ,a nikde nikoho, ta sme se išly učit.Calkom dobre mi to išlo,len som se obzrela či me kamaratka trime a skočila som v džompe.Nyč strašne se mi nestalo,len som bula cala mokra aj kamaratky ,čo mi pomahaly bicykel dostat hore na cestu.Hanba bula tak ist domu,ta sme vylezly na kopec a tam sme se sušily.No a s bicyklom jak som začala tak som skončila.Ale sranda bula.

Džompy

(Štefan Fedor, 10. 12. 2011 12:37)

My sme stavali džompy v Tešnarkoch. To by človek neveril, ale ja som se tam naučil plavat. Pravda, kupali sme se aj v Dopšinskym potokum hlavne v čurbele ponyže mostyka na Jarkovu ulicu, čo bul len pre totych, čo šly na pešaky. Donesll sme si tam aj drevene koryto a mali sme lotku.
A tota pany, čo prala pokrofce a vzala ju velka voda, se volala pany Oravcová. Bula to žena kostelnyka z katolickeho kostela.

Vďaka

(Hana, 12. 11. 2011 18:15)

Vďaka za milé oživenie spomienok na najkrajšie obdobie života,aj na našu tvardu dobšinsku reč.

"Džompy"

(Jozef, 31. 10. 2011 23:28)

Ta to bula sranda. Caly Dobšinsky potok bul naš. Jeden džomp pri moste, jak se išlo od hasičskej stanyci na Zimnu ulicu, druhy pri gatru, jak Kuzma byval. Ale najlepši se podaril v Ramži. Široka voda, skale, drevo, aj brile, jak Alan piše. Furt sme ho museli prerabat, lebo družstevnyci, ked zvažali seno do družstva nam ho zvalili. Bulo dobre, ked si pomyslym na tu zimnu vodu, aj teraz mi herbet ohne. Any neznam, kelo razy som mal porezanu nohu od skla vo vode. Ale znam jedno, any raz mi to doktor nezašival.

Ahoj Alan

(Eva, 27. 10. 2011 18:48)

Aj my kus mladše sme stavali džompy. No pravdaže hlapci, my defčeta sme se len kupali. My Burdeloše sme mali džompy v Tešnarkoch, ale furt nam ich dakto bural, že to nemožeme. Rozburali, a na druhy den sme zase stavali, ved čo sme mali v lete cez prazdniny robit. Rano nas vydurili z domu a šli sme domu len ked sme buli lačne.

Ta mam slzy v očoch

(Alan, 26. 10. 2011 14:18)

Meine liebe Rudi,
mam slzy v očoch, jak som se rehotal od radosti, že se Ty to pačilo, ale aj od smutku, že to už nezažijeme! Ket by ja teraz ijšol do takej zimnej vody, ta by me na karmenadle načisto porazilo - stareho džada! Ta to ty na porazene, jak se človek meny! Dekujem, že si to dal na počitač, ale už utekam na hajzel, bo mi skrutlo o rehotu.