Choď na obsah Choď na menu
 


6. 2. 2008

ZAMYSLENIE NAD DOBŠINOU

      Pokiaľ si čítate v starších archívoch, rsp. niečo v histórii o Dobšinej, prvé čo Vám musí udrieť do očí, vždy v minulosti to bolo prosperujúce mesto, ktoré vynikalo napríklad  v školstve, baníctve, hutníctve, papiernictve, poľnohospodárstve, atď., a to všetko prinášalo pre mesto zdroj príjmov, čo sa odzrkadlilo aj na živote jeho obyvateľov. Je známe, že v minulosti bola Dobšiná " mozgom Gemeru " Tak napríklad do okresného mesta Rožňava cestovala za prácou na významných pozíciách dobšinská inteligencia.

       Tak si Dobšiná žila pomerne slušným životom a to aj v rokoch 18. storočia ,  aj  19 storočia. Možno povedať, že napriek zlej medzinárodnej politickej situácii, krízy, vrátane vojen aj v prvej polovici 20 storočia.  Je hodno spomenúť, že samotné mesto bolo potravinársky sebestačné. Vôkol Dobšinej bolo množstvo obrobených polí až hore na Pišel, Rik, Golgenpark, Štenpark, Flós a ďalšie okolité vrchy kde sa pestovali zemiaky, pšenica a iné poľnohospodárske plodiny. Okrem toho skoro v každej domácnosti, pokiaľ to nebola výlučne banícka rodina, chovali niekoľko kráv a iného dobytka. Ešte ja sa pamätám na Dobšinú v rokoch 1951, keď po uliciach ráno vychádzali  a večer  takmer do každého dvora v meste sa vracali z pastvy množstvo kravičiek. Dobšiná voňala senom, ale aj čistotou. Napriek tomu, že bolo vtedy ešte dosť koní a povozov, kravy, či kozy vracajúce sa z pastvy aj tak  ulice boli hneď čisté a pozametané. V tom čase akosi neexistovala ani kriminalita. Bolo nemysliteľné siahnuť na cudzí majetok na poli - teda kradnúť.

        Čo sa stalo s tak prosperujúcim mestom, ktoré si v minulosti dovolilo vybudovať kúpaliská, Ľudovú záhradu, dokonca kasíno, malo bohatú kultúrnu činnosť,  časté zábavy, divadelníctvo atď., atď...  

        Iste je pravdou, že veľkú zásluhu na úpadku mesta mala aj postupná likvidácia baníctva, straty  možnosti zamestnania  a nasledujúci nezdravý socialistický režim, ktorý likvidoval potravinársku sebestačnosť  Dobšinej tým, že vytvoril napríklad neprosperujúce JRD a strata záujmu občanov takzvane pracovať na cudzom. Veľkú ranu Dobšinej dala politika 50-tich až 60-tich rokov minulého storočia, tzv.., integráciou  neprispôsobivých občanov z cigánskej osady, medzi ostatných obyvateľov mesta. Malo sa za to, že presťahovaním určitých rodín z "kolónie" do mesta, dôjde ku prevychovaniu týchto občanov, na úroveň ostatného obyvateľstva. Čo sa však stalo? Spustila sa lavína a postupne mesto chradne a na mnohých miestach dostáva práve podobu bývalej kolónie!! Žiaľ!!!

       Ako z tohto začarovaného kruhu? Kde je bieda, tam sa bieda ešte viac kopí. Nechcem tým povedať, že Dobšiná je odsúdená na postupný zánik a schátranie aspoň tomu osobne neverím! Ale ako z toho von? Je to dosť tvrdé, ale je už osvedčenou pravdou, kde sú tvrdé atraktívne  podmienky na bývanie, tam sa bieda neudrží nájde si cestu ľahšieho odporu a odchádza. Tak napríklad zmizli z niektorých sídlisk v Košiciach neprispôsobiví  občania, pretože to proste jednoducho ekonomicky neutiahnu. Je to kruté, ale idú tam, kde je to lacnejšie.

      Pokiaľ chce Dobšiná prežiť, nutne si potrebuje postupne vybudovať prostredie, v ktorom sa bude zle vodiť kriminálnikom, lajdákom, rôznym príživníkom. Nikto nezosype Dobšinej zlato k nohám, Dobšiná potrebuje to zlato, čo niekedy bolo v horách ukryté  si znovu vydolovať iným spôsobom - teda určite nie ťažbou. Je to v mysliach ľudí, ktorým na Dobšinej záleží. Bude to turizmus? Alebo inak prilákaná investícia z Euro fondov? Bude tu atraktívne bývanie? V niečom sa musí Dobšiná pohnúť dopredu, aby Dobšiná bola doslova drahá a hodná svojho prosperujúceho osudu tak, ako kedysi dávno bývala. Isté náznaky tu sú. Napríklad vysoko si vážim faktu, že vedenie mesta má záujem na rekonštrukcii ciest, vodovodu a ďalších aktivít, ktoré skrášľujú mesto. Na druhej strane sa však napríklad pozrite na určité časti Zimnej ulice, kde nerobí žiaden problém určitým  "tiež osobám" vykonať veľkú či malú potrebu priamo na ulici. Sú to škvrny mesta, ktoré jednoducho musia odtiaľ zmiznúť!!! Ako? Iste ťažko, ale postupne, možno aj drastickými postupmi zdražovania bývania a daní.

      Dobšiná má nádherné prostredie. Mrzí ma napríklad, že svah na Pišli sa v zime nezasnežuje. Aj tu by mohol  byť ideálny lyžiarsky komplex. Musia sa vytvoriť podmienky, aby do tohto regiónu prichádzali ľudia, ktorí tu čosi nájdu a budú vyhľadávať. S príchodom ľudí, prídu aj peniaze. Je to iba moja naivná predstava? Pokiaľ týmto smerom cesta nepovedie, je nutné zabezpečiť najmä mladým určitú atraktívnu prácu, aby neodchádzali, neopúšťali domy, do  ktorých sa potom nasťahujú ľudia, ktorým na Dobšinej nezáleží a len zhoršujú samotný obraz mesta. Verím že sa ešte nájdu mladí, zapálení dobšinčania ako napríklad :    Občianske združenie Mladá Dobšiná .

    Je to mojim úprimným prianím aby Dobšiná bola zasa tým, čo niekedy bola a verím, že sa to raz naplní.

Rudolf Pellionis, 10.augusta  2007             

    

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Dakujem

(Martin, 15. 6. 2021 23:41)

Dakujem vam za informacie, ako mlady otec rodiny.hladam kludne miesto na zivot v krasnom prostredi a dobsina (celkoho rudhorie) je silnym adeptom.

Prave obava zo zlej socialnej situacie ma nuti hladat aky jenzivot naozaj, na ulici, lebo tak historicky plne mesto v nadhernom kraji nas velmi laka, no bohuzial to vyzera, ze prave zimna ulica, kde je na predaj krasny domcek, nebude vhodnou pre mladu slusnu rodinu.

Re : koniec

(Rudolf Pellionis, 15. 6. 2011 18:51)

Ako vidieť, naivne som si myslel v závere svojho článku, že s Dobšinou sa dá niečo ešte urobiť. Neviem, ale k tomu by bolo potrebné prinajmenšom prizvať televíziu, reláciu Lampáreň, alebo čo! Veď aj moje ostatné články na týchto stránkach začali byť dosť pesimistické. Niet asi pomoci Dobšinej, keď predávajú aj to, z čoho mohli mať úžitok a pri zveľadení mohlo z toho mesto aj žiť. Nie hanba je predaj AlWEGU, ale hotové svinstvo!!! Zanevrel som na vedenie mesta, hoci tam nežijem. Je to priam odporné! Napokon ešte argumentovať tým, že tomu vôbec nerozumieme, že je to absolútne nerentabilné a podobné drístoviny. Jednoducho mám nesmiernu zlosť!!!

koniec

(milovnik dobšinej, 15. 6. 2011 18:11)

nevie či viete ale 22.6.2011 bude na mestskom zastupiteľstve odpredané to čo ostalo zo slávneho lyžiarskeho strediska ALWEG HANBA koho sme si volili

Re : neviem

(Rudolf Pellionis, 20. 10. 2010 10:44)

Viktória, pokiaľ som ešte v predošlom období bol pomerne optimisticky naladený, že by sa s Dobšinou mohlo ešte niečo zmeniť k lepšiemu, tak to úplne padlo. Mám dokonca také myšlienky a pokušenia, že by som dával na tieto stránky negatíva Dobšinej, poukázal čo Dobšinú špatí, jej čierne stránky. Zmenilo by to však charakter týchto stránok, pretože na Dobšinú som mal vždy ružové okuliare. Po niektorých osobných skúsenostiach to ale padlo. Je mi iba ľúto pôvodných Dobšinčanov v akom prostredí musia žiť a je to viac ako boj s veternými mlynmi.

neviem

(Viktoria , 19. 10. 2010 17:55)

Dobsina je moje najoblubenejsie mesto aj ked byvam v Kosiciach, lenze cigani ju tak skantrili,ze neviem co k tomu dodat! Ked som bola mala tak som velmi rada chodila do lesa atd.! Lenze teraz to tam tak vyzera ako keby sa tam nastahoval nas lunik 9 z Kosic! Ked som sa pozrela napriklad do krcmi Banik sama ciernota!Bolo mi s toho na hnus!!! Len tolko ze vsetko co ste tam napisal je pravda a suhlasim s vami! :)

Re : Ošumelé mesto

(R. Pellionis , 16. 11. 2009 17:58)

Editka, naši starí a prastarí rodičia, ktorí sú už na onom svete, sa musia v hroboch otáčať, pokiaľ ich duše vidia čo sa s mestom deje, najmä čo sa týka zloženia obyvateľstva. Vedenie mesta tu už nič žiaľ nezmôže. Dobšiná sa prepadá najmä v tých častiach, ktorú obývajú tzv. neprispôsobiví občania. Žiaľ časom ich iba pribúda a pribúda. Nevidím to do budúcnosti nijako ružovo. Niet tej sily, aby sa mesto vzmáhalo. Kde niet možnosti zamestnania, kde niet možnosti rozvoja mesta, napríklad v cestovnom ruchu, hoci predpoklady na to Dobšiná má, budú pribúdať ľudia, ktorí budú ničiť aj to málo čo v meste ostalo. Znova musím pripomenúť napríklad " Náučný chodník do Ramže". Ako dlho vydržal? Kde sú tabule, kde sú lavičky? Kdesi v pieckach tých,čo si nevedia vážiť to čo mesto pre ľudí urobí. Bolí ma to o to viac, že nevidím ani žiadne riešenie. Bolí ma to, lebo je to moje rodné mesto. Bolí ma to, lebo mesto bolo krásne a krásnym ostáva už len na niektorých miestach, kde nie su "neprispôsobiví".Krásna ostáva vôkol príroda, ale ešte aj tá dostáva zbrať, stačí sa podívať do Štengerajšu, nádherného lesíka, kde tŕčia kýpte zrezaných stomov do výšky pásu. Veď vieme kto tak reže a prečo reže. Editka na tom mieste som si teda aj ja vylial svoje pocity a žiaľ mám ich podobné ako Ty.

...osumele mesto..

(Edita Bojková rod.Hreňová, 14. 11. 2009 20:38)

Po dlhom case som navstivila Dobsinu,pri takej nemilej prilezitosti,odprevadila som svoju dlhorocnu priatelku na poslednej ceste a bola som zhrozena z toho,ako to nase krasne mesto vyzera teraz...hruza.Spinave ,osumele a "cierne".Na namesti som mala strach cakat na autobus,citila som sa ako v cernosskom gete.Igor aj Ty by si bol zhrozeny pri pohlade na mesto a domy Novej ulice. Ak sa vedenie mesta rychlo nespamata,behom niekolkych rokov bude mesto zdevastovane a nam ostanu uz len oci pre plac a spomienky.A preto si teraz este viac vazim pracu nasho zanieteneho dobsincana p.Ruda.DAKUJEM,ze mozem aspon touto cestou ozivovat krasne spomienky.

Re: Dobšiná mesto srdca Tvojho

(R. Pellionis, 3. 1. 2009 10:50)

Janko najviac ma mrzí, že tvár určitej časti mesta, dedinky, alebo osady vytvárajú samotní ľudia. A nie sú ľudia ako ľudia. Niekto môže existovať v bordeli až po uši a nevadí mu to. Len si zoberme dve vedľa seba existujúce aglomerácie.Stratená ( kde tzv. neprispôsobiví neexistujú ) a Dobšinú, kde sú premnožení. Vieš Janko bolí to keď bol človek zvyknutý na istý štandart čistoty a poriadku a zrazu sa to zmení. Alebo zoberme si krajinu Tirolsko, či už na Rakúskej alebo Talianskej strane. Zaves si tu v Košiciach vianočný veniec na dvere zvonku. Neostane tam ani 5 minút. Tam v Tirolsku to neexistuje, neexistuje takmer vandalizmus voči prostrediu, je tam úcta ku krásnu a estetike. Proste je to v ľuďoch.

Dobs'ina' mesto srdca Tvojho...

(slovinec, 2. 1. 2009 18:57)

Rudko, je to smutne' ako sa to vs'etko otoc'ilo a nie a nie sa to otoc'it' k leps'iemu. Je to aky'si generac'ny' proble'm dnes'nej doby a kaz'dej obce alebo mesta na Slovensku. Povedal by som, z'e je to svetovy' trend a tak sa preto l'udia musia snaz'it' aby si zachra'nili aspon' ake' take' posolstvo, ktore' im tu zanechali predos'le' genera'cie. Urc'ite najleps'i'm krokom by boli aj urc'ite financie z Euro'pskych Fondov, ktore' by takto mohli povzdvihnu't' Tvoje na'dherne' mesto s bohatou kultu'rou a tradi'ciou a znovu prosperovat' ako es'te len tot' neda'vno tomu tak bolo. Treba za'roven' aj ra'zne ries'it' proble'm s neprispôsobivy'mi z'ivlami tejto spoloc'nosti i ked' sa to zda' dost' nesympaticke' poniektory'm l'ud'om ale uz' je najvys's'i' c'as niec'o podniknu't' a zachra'nit' c'o sa len da' pred u'plnou devasta'ciou!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rudko, z'ela'm Ti, aby si sa znovu ra'd vracal do rodne'ho mesta Tvojho a mal taky' dobry' pocit ako aj kedysi es'te len predneda'vnom...

Re : "Zdravim Ta .....

(R. Pellionis, 3. 8. 2008 14:20)

Ahoj Igor !!!
Veľmi ma potešil Tvoj príspevok. Pokiaľ sa týka Tvojho pocitu nesúhlasu o čom píšem o Dobšinej, ver mi, že aj vo mne kypí žlč nad niektorými udalostiami v Dobšinej, teda aká bola a aká je, teda ako vyzerá. Snažím sa však vo svojich článkoch nachádzať iba to dobré, čo ma k Dobšinej viaže, je to hlavne príroda a ešte zopár tých verných dobšinčanov, ktorí v nej ostali a majú ku nej vrúcny vzťah. Viem dalo by sa písať o Dobšinej o faktách, ktoré by však vôbec nepriniesli pekný obraz o nej samotnej. Píšeš o tom vo svojom emaily ( s ktorým sa plne stotožňujem ) a na ktorý Ti čo najskôr odpoviem. Takže moje stránky sú skôr ladené do istej miery trošku zidealizovane o samotnej Dobšinej, ale sú to spomienky, ktoré ma ku nej viažu a ostávajú vždy trocha, alebo až veľmi nadnesené. Pozdravuje Ťa Rudo.

"Zdravim Ta stary sused z Novej ulice"

(Igor Gecelovsky ( igisenior@centrum.sk ), 2. 8. 2008 13:37)

..dakujem Rudo.Ozivujes mi svojou publikacnou cinnostou
spomienky na moje detstvo a vynaras tvare dobrych a vzacnych ludi,ktorych som poznal.Priznam,zaskocila Tvoja znalost Dobsinologie..si v nej naozaj skvely.
Zaroven vsak na druhej strane,Tvoje clanky vytvaraju vo mne nesuhlas s tym co pises o Dobsinej.Myslim tym konkretne to,ako mesto vyzeralo a vyzera teraz.