Choď na obsah Choď na menu
 


26. 10. 2008

 

 

Obrázok

Subtrópy u nás

 

 

 

     Viem, že čítať obsiahle články je pre mnohých únavné. Preto iba v krátkosti by som vás chcel oboznámiť s mojim koníčkom a to bolo v minulosti pestovanie  rôznych subtropických rastlín, najmä citrusov, ale aj ďalších a že je to možné  aj vo voľnej  pôde u nás na Slovensku, by som vás chcel presvedčiť niektorými fotografickými dokumentmi, tak ako sa mi podarilo niektoré rastliny vypestovať na svojej záhrade v Košiciach.   

  

Oktober 06 001.jpg

Konkrétne tu sa jedná o Poncirus trifoliátu -  citronovníkovec trojlistý, ktorý rastie na mojej záhrade volne v pôde.

        Samozrejme, že okrem tejto rastliny, pestujem ďalšie, alebo lepšie povedané v minulosti som pestoval, pretože som mal asi 120 kusov rôznych citrusových rastlín ako grepy, pomaranče a mandarinky, lajmy, ďalej figovníky, granátové jablká, hurmikaki, olivovník a ďalšie. V súčasnosti som to však značne zredukoval pre náročnosť pestovania a hlavne pre vek. Som spokojný s tým, čo vlastne rastie volne v pôde ako napríklad spomínané hurmikaki

 

19.10.08 023a.jpg

        Jedná sa už o pomerne mohutný strom s množstvom veľmi chutných plodov, ktoré dozrievajú v polovici  novembra.

Obrázok

Vrcholová časť stromu Hurmikaki  

      Na samotnej záhrade to miestami vyzerá ako niekde v subtrópoch. Tak napríklad na ďalšej snímke v ľavo je figovník, v pravo citronovník a v pozadí azda rozoznať ešte aj palmu. Všetko to riadne zimuje v našich dosť krutých podmienkach. 

Obrázok

      Toho roku som mal aj pomerne slušnú úrodu fíg a mandarínok do niekoľko kilogramov. Na ďalších obrázkoch sú figy a spomínané mandarínky. 

 

19.10.08 030.jpg

 Mandarínky 

Obrázok

Figovník 

Obrázok

Dozreté figy

Obrázok

Dozrievajúce granátové jablká

Obrázok

Rozkvitnutý citrus - mandarínka.

     Je to pomerne náročný koníček, pretože rastliny najmä tie ktoré sú v črepníkoch a je ich potrebné prenášať na zimu do pivnice sú dosť ťažké, ale najmä je potrebná skoro denno denná starostlivosť najmä v letných mesiacoch keď je sucho. Takže vlastne s touto peknou záľubou ktorá ma držala roky končím. 

Obrázok

     Tu je vlastne snímka rôznych citrusov ešte z roku 2005, ale tieto rastliny už majú iného majiteľa. Ostali rastliny, ktoré sú otužilé aj na naše podmienky a nepotrebujú zvláštnu starostlivosť ako napríklad granátové jablko, figy, alebo hurmikaki. 

V Košiciach 26.10.2008  Rudolf Pellionis

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

New super offer!

(Davidexhiz, 7. 7. 2021 14:57)

Hello
Super offer 2021 https://cutt.us/USj7C

Poncirus trifoliata

(milan, 4. 6. 2018 15:02)

Zdravím.Nemáte na predaj semienka,poprípade mladú rastlinku?

s_edalatnia@yahoo.com

(saeed, 19. 2. 2017 7:48)

Hello
I look in our online store, we citrus. Thankful

Mandarinka

(Jana Holotova, 14. 5. 2015 13:19)

Tiež som pestovatelka citrusov a mám aj bytovú mandarinku. Keď je vaša mandarinka jedlá nemohli by ste mi prosím predať pokiaľ je to možné step? Za láskavosť a ochotu vopred ďakujem Holotova Jana Gbelce

Re: Mandarinka

(Rudolf Pellionis, 14. 5. 2015 14:59)

Vážená pani Holotová, pokiaľ ste dočítali článok do konca, tak potom viete že som s pestovaním citrusov skončil. Žiaľ Vám štep poskytnúť neviem, ale citrusárov je ešte na Slovensku dosť. Pekný deň praje R. Pellionis

Figa

(Peter Markuš, 24. 7. 2013 12:28)

Zdravím Vás,
poprosím o radu. V záhrade mám 4 roky figu, ktorú som si ako malý výhonok doniesol z Chorvátska. Už má cca 150 cm (viac výhonkov - ako krík), ale zatiľ nerodila. Žiaľ, neviem o aký druh ide. Treba ju nejako štepiť?
S pozdravom
Peter Markuš, Michalovce

hurmikaki

(Stanislav Špano, 30. 3. 2013 17:33)

Dobrý deň p. Pellionis,
som rád, že som sa o Vás dozvedel z tohoto webu. Rád by som vedel viacej o Vašom strome hurmikaki, keďže by som rád takýto strom pestoval. Dá sa rozmnožovať odrezkami alebo semenami? Majú Vaše hurmikaki semená?
Bývam na juhu Slovenska, ďakujem za odpoveď.
Mail: kopis48@gmail.com
kopis@inmail.sk

Re: hurmikaki

(R. Pellionis , 2. 4. 2013 13:00)

http://asimina.webnode.sk/kaki/

Dobrý deň pán Špano. Na horeuvedenej stránke nájdete viac podrobností aj čo do možnosti získania tohto stromčeka. Pokiaľ sa týka môjho, je bezkôstkový.

S pozdravom R. Pellionis

Diospiros

(Ján Dusko, 2. 7. 2012 11:42)

Vysial som Diospiros virginiae,mám 9-veť rastliniek výška 15 cm .Pítam sa Vás treba ich štepiť aby boli chuťove kvalitné plody?Viete mi pomôcť,alebo nikoho doporučiť? Za odpoveď vopred ďakujem.
duskodom@gmail.com

ako prezimovaľ figu

(vladimír hikl, 12. 8. 2012 7:38)

mám figovník visadný v záhrade,no po každej zime mi vyzmrzne nadzemná časť,potom z korena vyženie nové konáre ktoré cez leto vyrastú nasadia plody,a na zimu zase vymrznú pordtťe mi čo mám robiť?moja mejlová adresa je:hiklvlado@azet.sk

Zazimovanie Hurmikaki

(Račková, 4. 10. 2011 8:23)

Ďakujem za radu a Váš čas, ktorý ste mi venovali. Budem sa držať podľa Vašich skúseností. Prajem všetko dobré.

Re : Zazimovanie Hurmikaki

(Rudolf Pellionis, 3. 10. 2011 11:00)

Ako sa hovorí istota je guľomet :-). Osobne som chránil Hurmikaki v zime asi tak 2, alebo 3 roky. Tiež som mal strach hoci myslím, že zbytočne. Obalil som stromček novinovým papierom a ešte na to priesvitnú fóliu. Môže sa aj slamou, ale neodporúčam napríklad pre zahniezdeníe myšami. Ku koreňom stromčeka som dával lístie. lepšia je však čačina. Zazimovanie som urobil po opade lístia a odkrytie som učinil, keď už nehrozili mrazy do -7 stupňov Celzia. V Košiciach to je zvyčajne v polovici marca.

Zazimovanie Hurmikaki

(Račková, 3. 10. 2011 8:49)

Dobrý deň.
Prosím o radu, ako, kedy a do čoho najlepšie zazimovať Hurmikaki. Mám odrodu Červená Nikita a druhej meno som zabudla. Zasadila som ich do záhrady v oblasti Ružinej. Obidve by mali byť mrazuvzdorné. Kúpila som ich na jar od pestovateľa z Nitry ako cca 15-20 centimetrové. Narástli mi do výšky cca 60-70 cm, zatiaľ sú veľmi pekné a ešte majú krásne listy. Mali by byť mrazuvzdorné, ale viem že v prvé roky ich treba chrániť pred mrazom. Len neviem ako a čím ich obaliť. Moc by ma mrzelo, keby mi vymrzli. Za Vašu radu vopred ďrakujem.

mandarinka

(filip, 19. 6. 2011 12:10)

kto mi zaštepi mandarinku v topolcanoch

Citrusy

(Nelina, 10. 2. 2011 14:46)

Prosím o radu ako zazimovať v nasich podmienkach v jeseni citrusy, aby v zahrade nezmrzli. Mam mlade asi rocne rastliny nastepene na Poncirus trifoliátu. Dakujem

hurmikaki

(Dusko Ján, 18. 1. 2011 0:18)

Dobrý deň.Som milovník rôzných rastlin a kvetov -kaktusov a aj včelarim .Veľmi by som sa potešil mať mojej zahrade aj hurmikaki od Vás ktora neomrzava,lebo v Košiciach botanickej zahrade dosť často je poškodený z mrazom.Som Košičan a veľmi rád bi som Vás aj navštívil.Moj mail duskodom@gmail.com

Re : Prosím vás o odpoveď

(Rudolf Pellionis, 3. 1. 2011 9:12)

Pokiaľ si vypestujete Hurmi kaki zo semena, otázka rodivosti bude vždy otázna a najmä čo do kvality. To už ostane také, aké je, pokiaľ to nenecháte napríklad preočkovať. Preto je najlepšie kupovať zaručene dobré zaštepené sorty. Osobne sa už tomu nevenujem, teda rozmnožovaniu vo veľkom, ale dávam tu odkaz na vynikajúceho pestovateľa, kde sa dozviete aj ceny. Ide o stránku : http://asimina.webnode.sk/kaki/

Prosim vás o odpoved

(draska, 2. 1. 2011 15:34)

Dobrý deň ja by som sa vás chcela spýtať ohladom hurmi kaki ja zhaňam aby malo velke plody,ja som si kupila v obchode velke plody ale semeno nemali boli tvrde ale boli sladke,ja totiž doma mám zasadený stromcek hurmi-kaki aj mi zarodilo minulý rok ale tie plody boli pekne pomarančove aj boli potom mäke ale stale boli trpke a neboli take sladke ako čo som si kupila zarodil mi po 4 rokoch bývam pri Malackach na záhorí ,prosim vás tie plody budu stale take trpke aj ked boli mäke nemalo to dohromady žiadnu chuť čo mám stým urobiť a prosim vás až máte za aku cenu predvate vy zaštepene dakujem pekne za odpoved.

Figovnik Kadota alebo Biely jadransky

(Erika, 10. 9. 2010 13:04)

Rada by som pestovala figovnik odrody kadota alebo biely jadransky. Vedel by mi niekto poradit, kde na Slovensku je mozne ich kupit? A ako ich uspesne prezimovat?
Som z okolia Nitry, napisat mi mozete na mail: erikabrocka@gmail.com
Dakujem!

Huemikaki

(Veronika, 10. 5. 2010 23:39)

Veľmi rada by som sa porozpravala s panom, co pestuje v Kosiciach take uzastne ovocie, lebo aj ja som kupila hurmikaki a asiminu a chcem este granatové jablko a co by mi poradil, som z Nitry a rada ba som sa dala poucit o pestovani, aj ked má niekto také skusenosti napiste dudasfamily@gmail.com