Choď na obsah Choď na menu
 


Dni mesta Dobšiná 2013 - ohliadnutie

24. 5. 2013

Veľmi rád by som prispel aj ja zo svojimi niektorými  postrehmi ku dňom mesta Dobšiná, ktoré boli konané v týždni od  13.5. do 19.5.2013. Nezúčastnil som sa všetkých akcií, takže sa ku tomu kompletne ani  vyjadriť neviem.  Zaujali ma okrem iného  najmä tri akcie  a to:  Poklad sklenenej pani, spojené s históriou mesta Dobšiná. Prepad mesta Dobšiná Turkmi  a napokon preteky furmanov.  Samozrejme bolo toho viac a človek si mohol vybrať.

 207---d.jpg

Skutočnosť, že sa vôbec niečo o Sklenenej pani z Maron bude diať, som sa dozvedel už dňa 19.1.2013, pri príležitosti otvorenia EHMK, t.j., Európske hlavné mesto kultúry, ktorým sa stali pre rok 2013 Košice.  V tento večer bol slávnostne vysvietený Dóm sv. Alžbety a hneď vedľa dómu na Urbanovej veži sa premietali akcie z minulosti, ako aj  plánované  akcie, ktoré sa uskutočnia v rámci EHMK . S radosťou som zaregistroval aj akciu v Dobšinej a na stenu Urbanovej veže bola premietnutá Sklenená pani z Maron, žiaľ fotograficky som to nezastihol preto pre ukážku uvádzam iný záber z projekcie na Urbanovu vežu.

 058---kopia.jpg

Je obrovskou cťou pre mesto Dobšiná, že sa v rámci EHMK a to konkrétne projektu Terra Incognita - Krajina nespoznaná, bolo  pripravené pre návštevníkov Dobšinej,  podujatie "Poklad sklenenej pani"  a to konkrétne v dňoch od 17. do 19. mája 2013.  Osobne z mojej strany sa chcem veľmi poďakovať iniciátorovi tejto myšlienky, ktorý je pre mňa neznámy. V živote by som si nepomyslel, že sa podobná akcia v Dobšinej uskutoční.  Veľmi by ma potešilo, keby sa táto akcia stala určitou tradíciou a prinajmenej keby sa opakovala aspoň pri príležitosti  SVETOVÉHO STRETNUTIA DOBŠINČANOV a to IV., ktoré  by sa malo uskutočniť  o dva roky, teda v roku 2015, bolo by ozaj milé,  keby podobný  projekt teda Poklad sklenenej pani,  vrátane upomienkového  programu o prepade Dobšinej Turkmi, keby bol v obdobnom zmysle uskutočnený.  Za zmienku stojí tiež aj voľba richtára, ktorá bola tiež príjemný spestrením a pobavením.

 125---d.jpg

Váženie richtára

 130---d.jpg

 Richtár je zvolený

154---d.jpg

Prepadli nás Turci

 159--1-.jpg

Otrokyne z Dobšinej tancujú pre sultána

 dobsina-katastralna-1867.jpg

Výrez z katastrálnej maly z roku 1867, kde je názov Maron. Rovnaký názov je i na geodetickej mape z roku 1961.

Nie je mojim úmyslom v tomto článku sa zaoberať samotnou povesťou  o Sklenenej pani z Maron, pretože na svojich stránkach tomu venujem priestoru až možno trochu priveľa. Skôr len znovu pripomeniem DOBŠINČANOM. Sklenená pani z Maron je z MARON a nie nejakých Muranikov , čo je neadekvátny a doslovne dehonestujúci výraz pre tieto kopce. Dobšinčania ctite si históriu a nebudem tu do nekonečna odkazovať na katastrálne mapy Dobšinej, kde od pradávnej histórie sa Marony takto nazývajú  aj na katastrálnych mapách, ale nadá mi, takže ten odkaz predsa len dám:  http://www.dobsina.estranky.sk/fotoalbum/chotarne-mapy-dobsinej/ kliknutím do mapy si to zväčšíte na veľkosť kde tie Marony iste nájdete.

Len akýmsi nedopatrením názov Murániky, sa dokonca dostal do niektorých turistických máp. Možno sa to niekomu bude zdať malichernosť, ale všetko záleží na úcte k predkom a histórii, tak vás prosím, aby ste poniektorí aspoň to, nekomolili.  Pripúšťam, že časom môže dôjsť ku premenovaniu ako napríklad Štengerajš má myslím niečo spoločné zo skalou, ani neviem ten nový názov, alebo že Špitcenhíbel má teraz názov Končistá, alebo Gúgel má názov Kruhová, nuž Pane Bože odpusť tým, ktorí takto činia, ale zachovajte aspoň tie historické názvy, ktoré sú spojené s krásnou povesťou, Sklenenou pani z Maron. 

Možno niekomu budem týmto svojim vyjadrením ležať v žalúdku, tak radšej prejdem na niečo príjemnejšieho v súvislosti zo Sklenenou pani z Maron. Príjemne ma prekvapilo, že tejto povesti bude v Dobšinej učinené zadosť aj v tom smere, že zásluhou Martina Kalmana - sochára, rezbára, z Brezna, bola v dňoch 17. do 19. mája vyrezaná socha sklenenej pani. Bolo potešením sledovať jeho prácu motorovou pílou, ako z obrovského javorového 300 kg  ťažkého kláta, vzniká dielo, ktoré by malo zdobiť Námestie Baníkov v Dobšinej. V prílohe prikladám niekoľko záberov vzniku tejto sochy,  pravda nestihol som ju zachytiť do finálnej podoby. 

 

099--d.jpg

 Tesanie sochy začína

 

186--d.jpg

Dielo je takmer hotové

  192---d.jpg

A toto je autor

Druhý deň môjho pobytu v Dobšinej, som strávil pri dobšinskom žrebčíne, ktorý poznáme ako " U konikarov", kde sa konali furmanské preteky. Nádherné kone, nádherné preteky. Záverom vám teda prinášam niekoľko fotografií z tejto akcie. Mrzí ma, že zo zdravotných dôvodov, som už nijako nestihol Turíčne slávnosti v Dobšinej. Na tejto www stránke, je však pekný príspevok z Turíc 2012, od  Ing. arch. E. Šmelkovej, konkrétne na odkaze: https://dobsincan.estranky.sk/clanky/-choreografia--dobsinskeho-turicneho-sprievodu.html

  189---d.jpg

 Furmanské preteky

 

172---d.jpg

 Konská formula 1 pokračuje

 V Košiciach 22.5.2013  Rudolf Pellionis  

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Pekný článok

(Eva, 24. 5. 2013 19:36)

Rudko, je to pekný článok aj fotky, ale mohol si v Dobšinej zostať aj dlhšie.

Re: Pekný článok

(Rudo Pellionis, 24. 5. 2013 19:45)

Evka veľmi pekne ďakujem za pomoc, pri vytvorení tohto článku. Ja som už vyšiel nejako z formy, tie večné zmeny programu a vkladania, mne nerobia dobre. V Dobšinej bolo až pridlho, ale to je zasa na druhú nôtu.