Choď na obsah Choď na menu
 


Význam niektorých slov

5. 3. 2018

Význam niektorých slov

Každému sa iste stalo, že sa zamyslel nad niektorým slovom, že má veľa významov a tak som hľadal v rôznych citátoch ich význam a tie ktoré sa mi zdali byť výstižné som napísal hrubším písmom a ku tomu potom dopísal pár svojich myšlienok. Možno sa to zdať ako nevhodné na tieto stránky, ale v poslednom bode prinášam vyznanie rodnému mestu Dobšiná.

 

1./  POTEŠENIE -  je znamením životnej sily — Aristoteles ( 384 pred Kr. + 322 pred Kr.) klasický grécky filozof.

Zaujala ma táto Aristotela veta a možno tým povedal všetko. Iste potešenie je z rôznych pohľadov úplne odlišné, napríklad matka - dieťa a naopak. Nachádzajú vzájomné potešenie, alebo mladí zamilovaní - ich potešenie je už aj vtedy, hoc sa len vidieť. Starec keď má zdravie, tak je to potešenie. Keď sa človek zastaví na svojom obľúbenom mieste aj to je potešenie.  Bezdomovec keď nájde teplo a ku tomu čučo - má potešenie. Tak by sa dalo písať do nekonečna, ale Aristotelova definícia potešenia je skutočne výstižná a jedinečná, je to fakt prejav životnej sily, ktorú úprimne prajem každému.

2./  SMÚTOK – krutý to vládca -  Michail Jurievič Lermontov 1814 + 1841 - ruský romantický  básnik a dramatik.

Z môjho pohľadu je to hlboká tmavá studňa bolestí , do ktorej na šťastie, nemusel každý siahnuť až na jej samotné dno. Určite by to neprežil.  Azda u každého človeka je prvá bolestná strata svojich starých rodičov. A potom nekonečne bolestná smutná strata svojich vlastných rodičov, ktorá nikdy neprebolí a ostáva do posledných chvíľ života samotného jedinca. Bolesť a smútok je nad stratou svojich blízkych, súrodencov, príbuzných či priateľov, alebo dokonca straty manžela, či manželky, alebo nebodaj vlastného dieťaťa.  Všetko to sa nesie našim životom, teda môže, čím mladší človek zomrie, tým menej siahne  do studne bolestí. Smútok je krutý vládca a často krutosť pochádza od človeka ku druhému , v ublížení na zdraví, alebo inej zloby, či dokonca vraždy. Najhoršia je azda vojna, kde sa smútok a krutosť prejaví na plno. Uvedomme si preto, že existujú aj iné city, aby sme nemuseli žiť iba pod krutým vládcom smútku.

3./  RADOSŤ - musíme čerpať zo seba nie z iných - Sokrates 470 pred Kr. – † 399 pred Kr.) bol grécky filozof.

Existuje veľmi mnoho citátov a predsa Sokratesov výrok mi je najbližší. Radosť, je naše zrkadlo, ako sa pozeráme na svet. Iste mi dáte za pravdu, že je nesmierna radosť napríklad aj v tom, ako vidíme vyrastať svoje deti, ako ich ľúbime a oni nás. Je nesmierna radosť objať svoje deti a potom ich deti , sú to naše plody lásky a vďaky životu.  V prvom rade by sme mali byť tou studnicou radosti aj pre iných a byť šťastní z toho, že radosť vychádza z nás. Radujme sa životu, každému dňu, radujme sa že môžeme tu byť. Byť na miestach ktoré zo srdca ľúbime a toto všetko ľúbi aj nás a robí nám radosť. Radosť musí vychádzať z nás.

4./  ZÁVISŤ,  NENÁVISŤ -   Najzákernejšou srdcovou chorobou je nenávisť,  závisť a lakomstvo   (Pearl S. Buck) s pôvodným menom Pearl Comfort Sydenstrickerová (1892 – 1973) bola americká spisovateľka, nositeľka Nobelovej ceny.

Je potrebné ku tomuto citátu ešte niečo dodať ?  Veru nie.  Sú to nepekné vlastnosti, ktoré má iba človek a žiaden iný živočích. No  možno malý pes závidí väčšiemu psovi kosť, ale nie je to tak okaté ako u človeka.  Nechce sa mi čosi komentovať ku týmto vlastnostiam, snáď iba toľko, aby sa každý človek podľa možností tomu vyvaroval, pretože bude trpieť on sám a najmä jeho srdce.  

5./ ŠŤASTIE  -  Ak chceš získať šťastie, proste ho hľadaj na správnom mieste. Správnym miestom je tvoje seba dávajúce srdce. -  Sri Chinmoy - Chinmoy Kumar Ghose (* 1931 – † 2007) bol duchovný učiteľ, filozof, umelec a podporovateľ mierových aktivít.

Hovorí sa, že šťastie je vrtkavé. Je to široké téma a šťastie má aj ten človek, keď šťastie nájde, alebo si ho šťastie nájde samo. Už len napríklad miestom kde si sa narodil, v akých podmienkach si sa narodil, akým rodičom, s kým si žil, kde si sa presťahoval a mnoho ďalších vedľajších okolností pôsobiacich na teba. Ale znovu treba brať v úvahu úvodný citát, že správnym miestom je tvoje srdce, najmä keď niečo dáva. Keď je láskavé, je láskavé aj tvoje okolie. Keď je milé, je milé aj všetko vôkol teba. Keď je tvoje  srdce šťastné a na správnom mieste, tak to je tvoje šťastie.  

 

6.  LÁSKA  - je taká ako strom: vyrastie sama od seba, zapustí hlboké korene do celej duše a často sa ďalej zelená na rozvalinách nášho srdca. (Victor-Marie Hugo (* 1802 – † 1885) francúzsky básnik, románopisec, politik.)

Láska má veľmi mnoho podôb. Uvediem len niekoľko príkladov.

- Materská láska

- Láska ženy a muža

- Láska ku hudbe

- Láska k peniazom

- Láska k prírode

- Láska k vlasti a tak by sme mohli pokračovať ku ďalším a ďalším prirovnaniam až napokon by sme sa dostali k láske ku rodnému kraju, domovine ,  kde by som sa na chvíľu pristavil, pretože Dobšiná, moje rodné  mesto je miesto, kde som zapustil hlboké korene do celej duše a hoci som prebýval na mnohých iných miestach v rámci ČSR a t. č. dlhé roky bývam v Košiciach, v mojom srdci ostáva

dobsina--kr.-hola--vys.-slana-101.jpg

Dobšiná z Dobšinského kopca

Dobšiná ďalej krásne zelená či už pohľadom z Dobšinského kopca, alebo na Čuntave. V srdci mi ostáva celý Dobšinský chotár, okolie a nezabudnuteľné sú prechádzky južnou časťou Slovenského raja - Dedinky, Stratená, Dobšinská ľadová jaskyňa, alebo blízko bájneho Ondrejiska s výhľadom na sedlo Besník a nad ním kráľovná Slovenských hôr - Kráľova hoľa a nej strom zelený ako v tej slávnej piesni, to je moja láska.

 

 

V Košiciach  dňa 5.3.2018                                              Rudolf Pellionis

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

zadúšam sa krásou

(Alan, 18. 3. 2018 17:53)

Nedávno som tam bol. Rudko, ten pohľad je krásny. Ja som si ale povedal, že zísť z kopcov znamená ublížiť svojim spomienkam, svojej duši. Nebudem to robiť. Je mi to veľmi ľúto!

Filozof z Dobšinej

(pistabaci z Prahy, 5. 3. 2018 17:22)

krásne vyznanie, ktoré má svoju hĺbku

Re: Filozof z Dobšinej

(Rudolf Pellionis, 16. 3. 2018 15:39)

Ďakujem pekne.

Kasanicky

(Karol, 6. 3. 2018 11:31)

Pekne si napisal Rudo.

Re: Kasanicky

(R. Pellionis, 16. 3. 2018 15:38)

Ďakujem Karol.