Choď na obsah Choď na menu
 


Ben die Topschr en Grulikuchn gapokn hon

5. 7. 2012

Ben sa Brot gapokn hon, hon sa es Jierchen met Jeabn Bosr Mell en Trog ohngamocht. En ondrn Tog, honsa es Mell drzugaton, gut ausgaknet, bo von den boar es Brot  gut lechrich gapokn. Drnoh hot dr Teg gamust gut ofgehn. Non ofgehn hot sich dr Teg gut ausgalebt und en Slamenik gaton biedr ofzugann. Non ofgehn es er en Obn gaschuakt zu brotn, dos hot gadauert och zwa Stundn. Afinkel Teg honsa sich galosen om Grulikuchn. Die Gruli hon sa met Solz gakocht, opgasehnt, und gut met Brisn zudrokt /man kon Tell, Schnitling obr Zwieblfets drzu tun/. Bie die Gruli sein ausgakilt, hot sich  dr Teg ausgamonglt, die Gruli, en die met engabeklt, en die ausgaschmierta Tepsch gaton /die Tepsch boar kaulich/. En Teg honsa gut met Potr engaschmiert, gut met dr Gobl potiplt. /dos die Luft pain pokn raus kon/. Aso boar dr Grulikuchn vorn Brotpokn en Obn gaschaukt, vorn Brotpokn. Pis es Brot ausgakilt boar, boar schon ke Grulikuchn, dear boar schon ofgagessen.

Gutn Apetitt!

jozef-fischer-vo-svojej-pekarni--priblizne-v-roku-1938.jpg

    V starej pekárni na ul. Jarkovej v Dobšinej, pekár Jozef Fischer, asi v r. 1938

 

Keď Dobšinčania piekli Grulikuchen

Keď sa piekol chlieb, deň predtým sa zapravil kvások z droždia, vody a múky. Druhý deň sa pridala múka, soľ a dobre sa vymiesilo cesto, lebo od toho závisela kvalita chleba.  Cesto sa nechalo vykysnúť. Za tým sa dobre vyváľalo, rozdelilo do slamníkov, nechalo znovu nakysnúť a dalo sa piecť. Trochu chlebového cesta sa nechalo na Grulikuchen. Zemiaky sa uvarili so soľou, scedili, dobre roztlačili, zmiešali s bryndzou  /pridal sa kôpor alebo pažítka, cibuľková masť/. Keď zemiaky vychladli, cesto sa rozváľkalo, do stredu sa dali zemiaky, ktoré sa obalili cestom a vložili do vymasteného okrúhleho plechu. Táto masa sa rukou roztlačila, dobre potrela rozpusteným maslom, vidličkou popichala, aby vyšiel pri pečení vzduch a pred chlebom sa kuchen upiekol. Pokiaľ chlieb vychladol, grulikuchen bol dávno zjedený.

Dobrú chuť!

 

Dnes pečieme Grulikuchen aj na päť spôsobov. Tu je jeden obľúbený od Omy.

Potrebujeme na cesto: 1/4 kg hladkej múky, 1/4 kg polohrubej múky, soľ, cca 1/2 dcl roztopenú bravčovú masť,  vajce, droždie, cca 1,5 dcl mlieko,

Na plnku: 1 kg zemiakov, trochu masla, kocku bryndze, čierne korenie, soľ, pažítku. 

Z trochu múky, mlieka a droždia zapravíme kvások. Z múky, vajca, vychladnutej roztopenej bravčovej masti a soli zamiesime cesto, pridáme vykysnutý kvások, dobre vymiesime a prikryté necháme kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí premiesime na doske a rozdelíme na dva bochníky, ktoré necháme naďalej kysnúť. Bochníky potom rozváľkame na pláty podľa formy nádoby na pečenie. Na valčeku prenesieme jeden plát na vymastený plech, navrstvíme naň plnku pripravenú z dobre roztlačených vychladnutých zemiakov uvarených v šupe s prísadami, prikryjeme druhým plátom a popritláčame. Vrch potrieme roztopeným maslom, popicháme vidličkou a dáme upiecť. Servírujeme ešte teplé, ale môžeme aj studené.

Ak máte odskúšaný iný recept na grulikuchen, napíšte nám ho a doplníme ho sem.

 

E. Gömöryová, E. Šmelková

 

Trocha mastnejší Grulikuchen od Rudolfa Pellionisa
 
 

Potrebujeme na cesto:

1  kg hladkej múky, prípadne aj menej, podľa toho, kto má radšej tenší Grulikuchen a tým pádom je  v ňom viac zemiakov ako cesta.

1 kocku droždia,

jednu lyžičku cukru,

Na plnku: 1 kg zemiakov, kocku bryndze, čierne korenie, soľ, cibuľku, alebo aj dve, či tri, podľa veľkosti a vlastnej chuti, pažítku, škvarky podľa uváženia, alebo aj bez škvarkov a masť.

Z trochu múky a vlažnej vody, lyžičky cukru, ako aj  droždia zapravíme kvások. Z múky, a soli zamiesime cesto, pridáme vykysnutý kvások, dobre vymiesime a prikryté necháme kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí premiesime na doske a urobíme jeden bochník, ktorý necháme naďalej kysnúť.

Pokiaľ nám kysne cesto, necháme si uvariť zemiaky v slanej vode. Po uvarení odcediť a do zemiakov pridať kocku bryndze. Ďalej si na masti upražíme pokrájanú cibuľku do zlatista, ktorú za horúca pridáme do zemiakov, pridáme soľ, čierne korenie, ak máme tak aj pažítku a všetko premiešame na hladkú kašu. ( Teraz tie otázne škvarky. Približne 25 dkg premelieme na mlynčeku a túto zmes pridáme tiež do zemiakov. Prináša to osobitnú chuť, aj mastnotu Grulikuchnu, preto túto zmes môžeme aj vynechať. ) V každom prípade túto pripravenú zmes zemiakov necháme trocha ochladnúť.

Keď to všetko máme pripravené, bochník cesta rozdelíme na tri čiastky. Každú čiastku na pomúčenej pracovnej doske roztlačíme na placku o veľkosti taniera, alebo aj viac a do stredu placky dáme tretinu zemiakovej plnky vo forme gule. Kraje cesta zo všetkých strán potiahneme na vrch, kde ich spojíme a takto máme urobenú loptičku. Túto " loptičku" dáme v spojenej časti, teda aby bola dole, na vymastený plech a opatrne roztlačíme rukami na celý plech. Vrch cesta omastíme jemne masťou a necháme piecť pri teplote 200 až 220 stupňov Celzia, pokiaľ nechytí zlatistú až svetlohnedú farbu. Po upečení, kto to chce fakt dobre mastné, ešte za horúca Grulikuchen možno potrieť pierkom masťou, je potom mäkší a za tým ho  rozkrájame na štvorce, prípadne trojuholníky.

Dobrú chuť praje Rudo Pellionis.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Každý Grulikuchen je iný.

(Adriana , 27. 2. 2021 9:21)

Aj moja mama ho robievala, ale povrchu bol posypaný práškovým cukrom, mňam.

Každý Grulikuchen je iný.

(R. Pellionis , 5. 7. 2012 11:31)

Neexistuje azda Grulikuchen, ktorý by bol podobný od jednej gazdinej a druhej. Ako dieťa, som sa veľmi tešil, keď piekli Grulikuchen u mojej prastarej mamky, alebo jednej či druhej Ómky. Aj moja mama robievala úplne iný, ako jej svokra, či mama. Ten náš sa najskôr podobá ako piekla moja mama. Neviem si predstaviť napríklad fazuľkovú polievku bez Grulikúchnu. Ku akej polievke ho podávate vy ? Ale sám o sebe nepotrebuje nič je výborný ako najlepší zákusok.

Re: Každý Grulikuchen je iný.

(Kristína, 5. 7. 2012 19:19)

Iste, každá gazdinka má svoj osvedčený spôsob, ale keďže je to dobšinský Grulikuchen, je fantastický určite každý!Naša Ami piekla samozrejme,vynikajúci, mne sa to tak nepodarilo, asi to ale bude tým, že už nám chýba aj tá atmosféra starého domova.......

Re: Každý Grulikuchen je iný.

(Eva, 6. 7. 2012 18:14)

Tak už máme dva recepty. Ten Tvoj je iste fajny, i keď nie je veľmi diétny. Ale tú cibuľkovú masť by som do zemiakov vyskúšala.

Re: Re: Každý Grulikuchen je iný.

(Darina, 16. 1. 2015 7:25)

A aky dobrý bob/suchu fazulu/ vari tete Eva juuuuuj výborny,,,jedla som od nej pár krát....

Re: Každý Grulikuchen je iný.

(katarína, 8. 7. 2012 15:26)

Ja osobne mám radšej s koprom, jak robila naša mama, a nepotrebujem k nemu nič iné

Ej, vy kujoni!

(Alan, 11. 7. 2012 15:38)

Urobili ste mi chuť!!! Idem moju starú hneď poprosiť! Nie je dobšinčanka, ale naučila sa od mojej mamy ...a z fazuľkovou....Rudi, máme rovnaké chute!!! :-)
Áno, a sem z ďaľšími receptami! Figulajn, bob, atd.

Ďakujem!